Είστε στη διαδικασία της οργάνωσης του γάμου σας; Σε αυτό το στάδιο δεν θα λείψει και η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων, ώστε ο γάμος να είναι έγκυρος και νόμιμος στο κράτος. Αν έχετε πελαγώσει με την γραφειοκρατία, παρακάτω αναφέρονται ποια χαρτιά πρέπει να συγκεντρώσετε για να πραγματοποιηθεί το μυστήριο.

 Δικαιολογητικά Θρησκευτικού Γάμου:

1. Αναγγελία γάμου 
Δημοσιεύετε τον γάμο σας σε εφημερίδα της αρεσκείας σας, αναφέροντας τα ονοματεπώνυμά σας, τα ονοματεπώνυμα των γονέων και τα πατρώνυμα και τον Ιερό Ναό που θα τελεστεί ο γάμος. Η αναγραφή της ημερομηνίας δεν χρειάζεται αλλά το χαρτί αυτό ισχύει για 3 μήνες. Αν τους υπερβείτε, θεωρείται άκυρο. Υπάρχουν αρκετές online πλατφόρμες που μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε την ανακοίνωση στην εφημερίδα που επιθυμείτε. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε την εφημερίδα. 

2. Πιστοποιητικό γέννησης
Και οι δύο μελλόνυμφοι πρέπει να ζητήσετε την έκδοση πιστοποιητικού γέννησης. Πλέον για την έκδοση του δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε χρόνο, αφού μπορείτε να κάνετε αίτηση έκδοσης online από την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης. 

3. Πιστοποιητικό αγαμίας
Αυτό το πιστοποιητικό εκδίδεται στην ενορία που ανήκει ο καθένας από τους μελλονύμφους και θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα παρακάτω:

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Πιστοποιητικό γέννησης
  • Δύο ενήλικες μάρτυρες με τις αστυνομικές τους ταυτότητες που να μην έχουν συγγενικό δεσμό μαζί σας
  • Δήλωση του νόμου 1599/86 από τους μάρτυρες ότι είστε άγαμοι και δεν έχετε συγγενική σχέση
  • Διαζευκτήριο σε περίπτωση προηγούμενου γάμου
  • Ληξιαρχική πράξη γάμου σε περίπτωση που έχει προηγηθεί πολιτικός
  • Πιστοποιητικό θανάτου σε περίπτωση χηρείας

4. Παράβολο γάμου
Το βγάζετε ηλεκτρονικά από το e-paravolo με online πληρωμή. 

5. Προσκόμιση Πιστοποιητικού Βαπτίσεως
Σε περίπτωση γάμου Έλληνα Ορθόδοξου χριστιανού με ετερόδοξου ή αλλοδαπού χριστιανού χρειάζεται απαραίτητα η προσκόμιση Πιστοποιητικό Βαπτίσεως από την ενορία του ναού του ή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της χώρας του. Στην περίπτωση αλλόθρησκος δεν μπορεί να τελεστεί θρησκευτικός γάμος εκτός αν ασπαστεί την Ορθόδοξη Πίστη με επίσημο τρόπο, δηλ. την Βάπτιση.

Με όλα τα παραπάνω έγγραφα και το απόκομμα της αναγγελίας από την εφημερίδα θα πάτε στην Μητρόπολη της ενορίας στη οποία θα γίνει ο γάμος και θα τα καταθέσετε για την επικύρωση της άδειας γάμου. Στην εκκλησία θα υπογράψετε και αμετάκλητη δήλωση για το επώνυμο των παιδιών.

Απαραίτητη προϋπόθεση τέλεσης γάμου είναι και οι δύο μελλόνυμφοι να είναι πάνω από 18 ετών. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονιών. Αν θέλετε να πάρετε το επώνυμο του συζύγου σας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικαστική αρχή. Στην περίπτωση που η νύφη δεν επιθυμεί την τέλεση του γάμου της στην ενορία που ανήκει, πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό, που καθορίζει η Μητρόπολη για το δικαίωμα μεταβίβασης σε άλλη ενορία.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.