Πολλά ήθη και έθιμα έχουν εξαλειφθεί με το πέρασμα του χρόνου ή τηρούνται σε πολύ λίγες περιοχές, ενώ κάποια άλλα παραμένουν και μάλιστα οι περισσότεροι από εμάς τα περιμένουμε να συμβούν. 
Ξέρουμε όμως την ιστορία πίσω από αυτά; 

Μονόπετρο
Το μονόπετρο φέρνει μαζί του μια παράδοση που έχει τις ρίζες της πολλούς αιώνες πριν, όμως στην Ελλάδα έχει έρθει μόλις τα τελευταία χρόνια ως δαχτυλίδι αρραβώνα. Ουσιαστικά, εμφανίστηκε πρώτη φορά μεταξύ των πλούσιων εμπόρων στη Βενετία τον 15ο αιώνα ως σύμβολο της ευπορίας του γαμπρού. Έτσι, εκείνος προσφέροντας το ακριβό χρυσό δαχτυλίδι με το διαμάντι έδειχνε ότι μπορούσε να συντηρήσει τη νύφη, ενώ και η νύφη αποκτούσε ένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά της, το οποίο θα μπορούσε να τη συντηρήσει, αν τελικά ο γάμος δεν μακροημέρευε.

Λευκό νυφικό
Το λευκό χρώμα καθιερώθηκε στη Βικτοριανή εποχή. Επειδή εκείνη την περίοδο, δεν υπήρχαν πλυντήρια και οι τεχνικές καθαρισμού ήταν περιορισμένες, τα λευκά φορέματα στους γάμους, ήταν μία ευκαιρία για επίδειξη πλούτου και υπεροχής μεταξύ της αφρόκρεμας. Ήταν ένας τρόπος για να δείξουν στον κόσμο ότι η οικογένεια της νύφης ήταν τόσο πλούσια, που η νύφη δε φοβόταν να επιλέξει ένα περίτεχνο φόρεμα που θα μπορούσε να καταστραφεί και να λερωθεί πολύ εύκολα. Με το πέρασμα των χρόνων, η εθιμοτυπία υιοθέτησε ως παράδοση το λευκό φόρεμα, το οποίο σύντομα έγινε ένα δημοφιλές σύμβολο του γάμου, που έδινε «μια χροιά αθωότητας και σεξουαλικής αγνότητας».
Η απεικόνιση των γάμων σε ταινίες του Χόλιγουντ, ιδιαίτερα αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βοήθησε στην παγίωση και ομογενοποίηση του λευκού νυφικού ως «must» για κάθε γάμο.

Πέπλο
Ξεκίνησαν να το φοράνε οι νύφες για να μην είναι εκτεθειμένο το πρόσωπό τους στα «κακό μάτι».

Βέρα
Οι Ρωμαίοι τη φορούσαν στο τέταρτο δάχτυλο του αριστερού τους χεριού γιατί από εκεί πίστευαν ότι περνούσε η φλέβα που συνδέεται κατευθείαν με την καρδιά. Είχαν δώσει μάλιστα στην φλέβα αυτή το όνομα “Vena Amoris” που σημάινει φλέβα της αγάπης. Ο κύκλος είναι ένα σχήμα χωρίς αρχή, μέση και τέλος και συμβολίζει την αιωνιότητα. Στο μέσα μέρος χαράσσεται η ημερομηνία γάμου και το όνομα του ζευγαριού. Ενώ άλλοι λαοί φορούσαν την βέρα στο τρίτο δάχτυλο, με την έλευση του Χριστιανισμού επικράτησε το τέταρτο δάχτυλο στο δεξί χέρι, γιατί τα τρία πρώτα ήταν αφιερωμένα στην Αγία Τριάδα και το τέταρτο στον/ην σύζυγο.

Γλυκό κρασί
Ο γαμπρός και η νύφη πίνουν γλυκό κρασί στην εκκλησία από το ίδιο ποτήρι. Αυτό συμβολίζει ότι από δώ και πέρα όλα θα τα δοκιμάζουν μαζί, χαρές και λύπες.

Στέφανα
Τα στέφανα που φοράει το ζευγάρι στο κεφάλι του συμβολίζουν το πέρασμα σε μία νέα ζωή. Η παράδοση τα ήθελε στην αρχή από άνθη πορτοκαλιάς. Επίσης, είναι βασιλικά σύμβολα, με το γάμο δημιουργείται ένα νέο βασίλειο, το σπίτι και η οικογένεια του ζευγαριού. Συμβολίζουν το αιώνιο δέσιμο του ζευγαριού στη ζωή, γιʼ αυτό ο παπάς, συμβολικά μετά το τέλος του μυστηρίου, δένει τις κορδέλες των στεφάνων σφιχτά μαζί.

Πάτημα ποδιού
Όταν ο παππάς πει «η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» η νύφη πατάει ελαφρά το πόδι του γαμπρού, θέλοντας να του πεί ότι δεν θα τον φοβάται και τόσο!

Ο χορός του Ησαΐα
Οι σύζυγοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην καινούργια αρχή της ζωής τους οδηγούμενοι από την Εκκλησία, που αντιπροσωπεύεται από τον ιερέα. Ο κύκλος συμβολίζει την τελειότητα και η κυκλική κίνηση την αιωνιότητα.

Το ρύζι και τα ροδοπέταλα
Συμβολίζουν το ρίζωμα του ζευγαριού, την καλοτυχία και τον ευτυχισμένο και ανθόσπαρτο βίο.

Οι λαμπάδες
Οι δύο λαμπάδες που πλαισιώνουν το ιερό τραπέζι με το Ευαγγέλιο, καίνε από την αρχή ως το τέλος του μυστηρίου. Συμβολίζουν τις πύρινες γλώσσες της Πεντηκοστής, καθώς και την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος που δίνει Θεία Φώτιση στους νεόνυμφους.

Οι καλεσμένοι
Η παρουσία άλλων Χριστιανών στο μυστήριο του γάμου έχει ως σκοπό την προσευχή για το νέο ζευγάρι.

Τα κουφέτα
Συμβολίζουν τις χαρές και τις λύπες του γάμου. Συμβολίζουν επίσης τη γονιμότητα και τους διαδόχους που θα αποκτήσει το ζευγάρι. Ο αριθμός των κουφέτων είναι αδιαίρετος συμβολίζοντας πως το ζευγάρι θα μοιράζεται τα πάντα και θα παραμείνει αχώριστο.

Ρόδι
Το έθιμο θέλει τη νύφη να σπάει ένα ρόδι λίγο πριν μπει στο νέο της σπίτι και είναι σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας.

Μήνας του μέλιτος
Ο μήνας του μέλιτος έχει τις ρίζες του στον μακρινό Μεσαίωνα. Από τότε οι νιόπαντροι αμέσως μετά το γάμο τους περνούσαν ένα μήνα μόνοι τους και απολάμβαναν ένα ποτό φτιαγμένο από μέλι. Το ταξίδι διαρκούσε μέχρι το φεγγάρι να βρεθεί στη χάση.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.