Πριν από λίγες ημέρες είχα την δυνατότητα να φωτογραφίσω για πρώτη φορά έναν τοκετό στο σπίτι. Δεν ξέρω γιατί είπα ναι, αλλά χαίρομαι πολύ που το έκανα. Την στιγμή που ο Ρόνι και η Αλεξάνδρα κράτησαν για πρώτη φορά στην αγκαλιά τους την πανέμορφη κορούλα τους, έβαλα τα κλάματα μαζί τους. Η αλήθεια είναι ότι έχω ζήσει πολλές όμορφες και συγκινητικές στιγμές λόγω της δουλειάς μου, αλλά αυτή η στιγμή ήταν πολύ ιδιαίτερη! Έζησα ένα θαύμα! Οι μαίες Μαρία Στόκου και Ελένη Ασημάκη, ήταν καταπληκτικές! 

Την επόμενη ημέρα βρέθηκα στον πανέμορφο χώρο της Μαρίας Στόκου "Ο κόσμος της μητρότητας", όπου συζητήσαμε κάποια πράγματα για τον τοκετό στο σπίτι. 

Της ζήτησα να μου γράψει μερικά πράγματα και με την βοήθεια της Ελένης Ασημάκη ετοίμασαν τις παρακάτω απαντήσεις για όλους εσάς που ίσως ενδιαφέρεστε:

Είναι μια ασφαλής επιλογή ο τοκετός στο σπίτι;
Για έναν προγραμματισμένο τοκετό στο σπίτι, η παρακολούθηση ξεκινά από την κύηση με τις απαραίτητες εξετάσεις, την κατάλληλη συμβουλευτική και τα μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας, αν η γυναίκα το επιθυμεί. Σύμφωνα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και την εκπαίδευσή τους, οι μαίες που συντροφεύουν τη γυναίκα στον τοκετό στο σπίτι αξιολογούν την εξέλιξη της διαδικασίας του τοκετού και παρακολουθούν την υγεία τόσο της γυναίκας όσο και του παιδιού. Επίσης, διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα για την παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου ή ακόμα και τη διαχείριση ορισμένων καταστάσεων και επειγόντων. Μετά την ολοκλήρωση του τοκετού, οι μαίες είναι υπεύθυνες για την προσαρμογή της οικογένειας, την παρακολούθηση της λεχώνας και του νεογνού, την ασφαλή σίτιση και τις πρώτες εξετάσεις του νεογνού.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για έναν τοκετό στο σπίτι;
Μια γυναίκα που θέλει να γεννήσει σπίτι δεν πρέπει να πάσχει από χρόνια προβλήματα υγείας ή προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο τοκετός πρέπει να ξεκινήσει μόνος του μεταξύ 37 και 42 εβδομάδων και το σπίτι της γυναίκας δεν πρέπει να απέχει πάνω από 20 λεπτά από το μαιευτήριο.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τοκετού στο μαιευτήριο και τοκετού στο σπίτι;
Μια σημαντική διαφορά είναι ότι η γυναίκα μπορεί να έχει δίπλα της τα άτομα που εκείνη επιθυμεί, όπως τον σύντροφό της, φίλους ή συγγενείς. Ο σύντροφος αποκτά πιο ενεργό ρόλο στο να εμψυχώσει τη γυναίκα και να βοηθήσει πρακτικά στον τοκετό και έτσι το ζευγάρι έρχεται ακόμα πιο κοντά. Η οικειότητα, η ιδιωτικότητα, ο χαμηλός φωτισμός και η απουσία εξωτερικών ερεθισμάτων βοηθούν τη γυναίκα να είναι ήρεμη και να αφήνεται – σωματικά και πνευματικά - στη διαδικασία του τοκετού. Σε έναν τοκετό στο σπίτι υπάρχει σεβασμός και υπομονή για την εξέλιξή του, χωρίς βιασύνες και παρεμβάσεις που διαταράσσουν τη φυσιολογία του. Η γυναίκα δεν καθοδηγείται από κάποιον, αλλά ενθαρρύνεται να ακολουθήσει το ένστικτό της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες γυναίκες που γεννούν σπίτι περιγράφουν τη δύναμη που ένιωσαν, παρά τον πόνο.

Επίσης, ζήτησα από την Αλεξάνδρα να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία της.

"Ο τοκετός στο σπίτι είναι μια μαγική διαδικασία. Κάθε γυναίκα έχει φτιαχτεί από την φύση της να μπορεί να γεννήσει. Είναι μια φυσική διαδικασία του σώματος μας, που θεωρώ ότι κάθε γυναίκα πρέπει να βιώσει. Όχι μόνο για να αισθανθεί αυτή την απίστευτη δύναμη και αντοχή που μας έχει δωθεί σαν γυναίκες, αλλά και για να νιώσει όλη την μαγεία της υποστήριξης, της στοργής, της φροντίδας και της αγάπης που μπορεί να διατυπωθεί μέσα από τις πράξεις του συζύγου εκείνες τις στιγμές.

 Ο τοκετός στο σπίτι για μας ήταν τόσο όμορφη εμπειρία που νιώσαμε σαν να ανανεώθηκε η αγάπη του ενός προς τον άλλον, σαν να ξανά ερωτευτήκαμε... δεν ξέρω πως να το περιγράψω. Είναι μια υπέροχη εμπειρία που δίνει την ευκαιρία στον άντρα να είναι ενεργό μέλος του τοκετού, να γίνει ο νούμερο ένα υποστηρικτής της γυναίκας του, όπως θα έπρεπε να είναι, και να ζήσει κι αυτός το θαύμα της γέννας χωρίς όμως να είναι απλώς ακροατής. Είναι μια διαδικασία που δένει απίστευτα το ζευγάρι και ένα δεμένο κι αγαπημένο ζευγάρι είναι η τέλεια βάση για να μεγαλώσει κάθε μωρό.

Όσο αναφορά τον πόνο, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα αναρωτιέστε όλες οι γυναίκες, μπορώ να τον περιγράψω ως εξής: είναι ένας ανυπόφορος πόνος που όμως είναι διαχειρίσιμος. Κι αν επιλέξετε να γεννήσετε στο νερό είναι ακόμη πιο διαχειρίσιμος! Η γέννα του παιδιού σου είναι κάτι που δεν ξεχνάς ποτέ. Καλό θα ήταν να κάνεις ό,τι περνά απ' το χέρι σου για να θυμάσαι εσύ κι ο σύζυγος σου αυτή την ημέρα με νοσταλγία, χαρά και ανακούφιση!

Η Ελένη και η Μαρία ήταν τα τέλεια άτομα για να μας βοηθήσουν να το υλοποιήσουμε όλο αυτό και τις ευχαριστούμε που μας βοήθησαν, μας ενημέρωσαν και μας προετοίμασαν ώστε να έχουμε έναν τόσο όμορφο τοκετό! Ευγνώμων είμαστε επίσης και στην Πέτια καθώς χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να είχαμε απαθανατίσει αυτές τις υπέροχες στιγμές και να κρατήσουμε αυτά τα συναισθήματα για πάντα ζωντανά."


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε σε μαίες που αναλαμβάνουν τοκετούς στο σπίτι.

Μαρία Στόκου – Μαία, MSc, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας (IBCLC) 

www.mothersworld.gr

https://www.facebook.com/okosmostismitrotitas 

https://www.instagram.com/mothersworld.gr

Ελένη Ασημάκη – Μαία, MSc, PhDcand, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια KGHypnobirthing

https://www.facebook.com/asimakieleni 

https://www.instagram.com/asimaki.eleni/

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.